Beelden in Beeld

1beelden

West-Zeeuws-Vlaanderen

Auteurs
André Bauwens – Estelle Slegers Helsen
Fotografie: Evita Hinneman

Bezoekt u de stadjes en dorpen in West-Zeeuws-Vlaanderen, dan kunt u op tal van plekken beelden ontdekken. Tientallen kunstwerken in de openbare ruimte maken deze plaatsen aantrekkelijk, interessant. Vijftig jaar geleden was dat wel anders. Toen stonden er nauwelijks beelden. Je had het nationaal monument in Eede, de buste van Van Dale in Sluis en de gedenknaald van Vorsterman van Oyen in Aardenburg. Beelden met als titel: Eenhoorn, Sint-Eligius en Danseresje sierden Oostburg. Schoondijke werd in die dagen, dankzij de inspanningen van de toenmalige burgemeester, verfraaid met Het Trekpaard en De Zaaier van Philip ten Klooster, Icarus II van Nathan Nagler en een beeldje van Nel van Lith.

Na 1990 veranderde de situatie. Op tal van plaatsen verschenen beelden. Dit was de reden om het project Beelden in Beeld van start te laten gaan. Een project dat aandacht besteedt aan kunst in de openbare ruimte. Het is een kunstvorm die door vormgeving en karakter enerzijds opvalt en anderzijds opgaat in de omgeving. Over kunst is, alleen al door de vraag: “Wat is kunst?”, heel wat te doen. Over kunst in de openbare ruimte is nog meer discussie, niet alleen in een stedelijke, maar ook in een meer landelijke omgeving. Een kunstwerk in een museum, dat is voor de hand liggend. Maar een kunstwerk in de openbare ruimte… Moet dat? Wat is het nut? Wie heeft daar wat aan? Het feit dat er over wordt gediscussieerd kunnen we alleen maar beamen. Het legitimeert voor een deel het bestaan ervan.
Of alle in het boek opgenomen beelden ‘kunst’ zijn, hangt af van de perceptie van de beschouwer. Het gaat daarbij niet over het mooi of lelijk zijn. Het gaat ons om de beroering én het verhaal achter de werken. En we laten u (uiteraard) vrij te vinden wat u ervan vindt.
Op basis van de plattegronden in dit boek kunt u een wandel-, fiets- of autoroute langs de beelden uitstippelen. Veel lees- en kijkplezier. Het project heeft ook een website: www.beeldeninbeeld.eu.

Formaat 225 x 225 mm
Inhoud 244 pagina’s
Uitgave van Pro Artes, 2017
Met een financiële bijdrage van de gemeente Sluis.
Het boek verscheen ook als nummer 45 in de serie Bijdragen tot de geschiedenis van West-Zeeuws-Vlaanderen
Prijs €  19,90

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.