Weitjerock

Weitjerock
Auteur Karlijn de Splenter
Fotografie diversen

Het magische getal is eindelijk bereikt. WeitjeRock heeft tien edities achter de rug. Wat begon als een illegaal tuinfeestje is uitgegroeid tot één van de gezelligste festivals van Zuid-Nederland. Elk jaar reizen duizenden muziekliefhebbers af naar de polder van IJzendijke om de beste optredens van nationale en internationale artiesten te zien. Het is dé plek waar nieuwe talenten uit de regio een podium krijgen naast grote, gevestigde namen.

WeitjeRock ontstaat in de jaren ’90 als reactie op de verhuizing van het grote Belgische festival Torhout-Werchter. Een vriendengroep organiseert het illegale evenement en trekt daarmee tweehonderd festivalgangers naar IJzendijke. In de beginjaren staan artiesten als Gorki, Bettie Serveert en De Mens op het podium. Het festival wisselt een aantal keer van locatie zodat er meer mensen op de wei kunnen. Het lijkt WeitjeRock voor de wind te gaan, totdat in 2003 de laatste noten uit de IJzendijkse polder klinken. De organisatie stopt en er is geen opvolging. Wat volgt is een ijzige stilte en het lijkt erop dat alleen de fijne herinneringen aan het festival resten.

Maar dan staat in 2011 een nieuw bestuur op. WeitjeRock keert terug op de oude locatie aan de Krabbegatweg, op de oude datum: de laatste zaterdag van juli. Het festival groeit, verhuist opnieuw en verwelkomt in 2016 ruim drieduizend bezoekers. De organisatie stelt elk jaar een fantastische line-up samen en krijgt het voor elkaar om telkens een nog mooiere editie neer te zetten. Toch is het niet één groot succesverhaal. De editie van 2015 gaat als een zwarte bladzijde de geschiedenisboeken in. Door een zomerstorm wordt het festival afgelast. IJzendijke huilt en de treurende festivalgangers vinden elkaar in het plaatselijke café op de Markt om elkaar te troosten. Er zijn zorgen of dit opnieuw het einde voor WeitjeRock betekent. Maar niets is minder waar, want het festival maakt een jaar later een keiharde comeback. De internationale band Will and The People reist in dat jaar af naar IJzendijke en ook Black Box Revelation en Admiral Freebee vinden een plekje in de programmering. Na de succesvolle wedergeboorte is het in 2017 tijd voor de jubileumeditie. WeitjeRock viert de tiende editie met De Jeugd van Tegenwoordig en sluit de dag in stijl af met vuurwerk.

Dit boek is een eerbetoon aan alle edities; een ode aan alle bestuursleden, aan de initiatiefnemers van het eerste illegale festival van IJzendijke in 1999 en aan de nieuwe generatie die jaren later het

stokje overneemt. Een dankbetuiging aan alle sponsoren en vrijwilligers die elk jaar opnieuw klaar staan voor, tijdens en na WeitjeRock. En natuurlijk aan de vele bezoekers en bijzondere artiesten die in al die jaren zijn neergestreken op de heilige grond, op een van de festivalweides in de polder van IJzendijke.

Formaat 21 x 21 cm
Inhoud 156 pagina’s
Uitgave Stichting Weitjerock
Prijs  17,50

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.