De ketens verbroken

Aspecten van de bezetting en de bevrijding van West-Zeeuws-Vlaanderen 1940-1945

André Bauwens en Geert Stroo (red.)

In de loop van de geschiedenis werd West-Zeeuws-Vlaanderen meermaals geteisterd door rampen. Overstromingen en oorlogsgeweld hebben door de eeuwen heen hun sporen in de streek nagelaten. Vijfenzeventig jaar geleden betaalde de streek wederom een zware tol. Om de haven van Antwerpen te kunnen gebruiken, moesten de geallieerden de oevers van de Westerschelde in handen zien te krijgen. De strijd om de Scheldemond werd het landje opnieuw noodlottig. Toen de bezetter begin november 1944 verdreven was, waren de dorpen en stadjes verandert in rokende puinhopen, waren tal van boerderijen verwoest en mochten honderden burgers de bevrijding niet meer meemaken.

In De ketens verbroken komen verschillende aspecten van de bezetting en bevrijding van West-Zeeuws-Vlaanderen aan de orde: de meidagen van 1940, de toenemende Duitse repressie, dwangarbeid en tewerkstelling, het verzet, de lotgevallen van burgers tijdens de bevrijding, het militair gezag daarna en de hulpverstrekking via het Rode Kruis om de eerste nood te lenigen. Ondanks alle leed en ellende wist de streek zich te herstellen. Luctor et emergo, ik worstel en kom boven.

Formaat: 200 x 285 mm
Volume: 472 pagina’s
Uitgave en ©: Heemkundige Kring West-Zeeuws-Vlaanderen
Grafische verzorging: Drukkerij Durenkamp, Aardenburg
Prijs: € 24,95

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.