ZEE Slagveld Schelde

De maritiem publicist Cor Heijkoop heeft een nieuw boek geschreven met als titel Zee Slagveld Schelde. In deze uitgave gaat hij dieper in op de felle strijd op het water aan het eind van de Tweede Wereldoorlog. Een min of meer vergeten periode van de Slag om de Schelde die aan veel militairen en burgers het leven kostte. Het boek heeft een formaat van 210×285 millimeter, is gebonden in een harde kaft en voorzien van veel unieke illustraties. Verkrijgbaar in de boekhandel en bij Drukkerij Durenkamp voor de prijs van € 19,95. ISBN/EAN: 978-94-91528-26-2

Op 4 september 1944 viel Antwerpen nagenoeg ongeschonden in geallieerde handen en op 8 november was Walcheren bevrijd. De operatie Market Garden, de slag om Arnhem, was in feite door de verbondenen verloren en het front stokte. Noord-Nederland zuchtte nog onder het Duitse juk en wachtte een zware winter, die bekend is geworden als de hongerwinter van 1944-’45. In het bevrijde zuiden en met name in het Scheldegebied ging de oorlog echter gewoon door, op het water en in de lucht. De Duitsers probeerden met alle mogelijke middelen de konvooivaart op de belangrijke haven Antwerpen te hinderen. Het belang van Antwerpen was zowel door de geallieerden als door de Duitsers al vroeg in de oorlog onderkend. In feite was de laatste grote Duitse tegenaanval, het Ardennenoffensief, bedoeld om Antwerpen weer in handen te krijgen.
De aanvallen op konvooischepen waren veelvuldig en heftig en de terreurbombardementen met de Vergeltungswaffen V1 en V2 op de havenstad staan bij menigeen in het geheugen gegrift.
In de zes maanden na de bevrijding van de Scheldemond vielen er aan beide zijden nog talloze slachtoffers, zowel bij de militairen als onder de burgerbevolking. Aan deze periode is tot op heden weinig aandacht besteed. Het zuiden van Nederland en België was immers al bevrijd…
In Zeeslagveld Schelde wordt dieper ingegaan op een heftige episode van een oorlog die eigenlijk al voorbij was.

Over de schrijver
Zee Slagveld Schelde is het vijftiende boek van Cor Heijkoop. Zijn eerste uitgave De Westerschelde bij storm en mist verscheen in 1983. De Middelburger, die altijd de primaire bronnen in binnen- en buitenland raadpleegt, heeft zich sedert die tijd ontpopt tot Zeelands maritieme onderzoeker bij uitstek. Na zijn eerste boek verschenen onder meer ook de volgende: Phoenix caissons drijvende kolossen voor vrede en veiligheidHMS Valentine, tragedie, berging en legende, Klein venijn, over de mini-duikbootjes op de Westerschelde, De duvel zit in het water, scheepsrampen in het Nauw van Bath, Averij voor Terneuzen, scheepscalamiteiten om en nabij Terneuzen en SOS in de Wielingen, scheepscalamiteiten in het Vlaams kustgebied.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.